4x bijzondere plekken tijdens de Dag van de Architectuur

Op 16 en 17 juni krijg je de kans om unieke en bijzondere gebouwen van Rotterdam te bekijken. Het wordt een bomvol weekend met rondleidingen door gebouwen waar je normaal niet komt, wandelingen door gebieden waarbij een gids je op van alles wijst én boeiende presentaties. Wij zetten wat tips voor je op een rij zodat je niets mist!

Tip 1: Wandelingen op zaterdag en zondag
Ga op pad door het Land van Hoboken en het Museumpark. Tijdens deze wandeling krijg je alles te horen over de bijzondere geschiedenis van dit gebied. Nog niet uitgewandeld? Geen probleem! Op zondag staat er een wandeling over de Wilhelminapier op het programma. Samen met een architectuurgids bezoek je onder andere de Seattle Woontoren en leer je het gebied dat al jaren volop in ontwikkeling is nóg beter kennen. Ontdek hoe het vroeg was, hoe het nu functioneert en hoe het er in de toekomst mogelijk uit zou kunnen zien.

Tip 2: Fietstour, door de ogen van MVRDV
Ga mee op fietstour en duik onder in de wereld van architectenbureau MVRDV! Dit bureau heeft wereldwijd tientallen gebouwen, stedenbouwkundige plannen, tentoonstellingen publicaties en installaties op haar naam staan. Uiteraard staan tijdens deze tour de Rotterdamse projecten centraal. Ga samen de bouwplaats op van het Depot, krijg alles te horen over de iconische Markthal en neem een kijkje achter de schermen in het hoofdkantoor van MVRDV in het prachtige Industriegebouw.

Tip 3: City Cruise Special
Zoef over het water tussen de Maasoevers en beleef Rotterdam op een heel andere manier. Het is een van de mooiste plekken om de imposante skyline van de stad te zien. Met een professionele gids aan boord kijk je gegarandeerd een nieuwe blik naar Rotterdam. Stap je op aan de Leuvehaven, dan vaar je in een circa zestig minuten naar de Rijnhaven en wandel je zo de Wilhelminapier op om daar verder van de Dag van de Architectuur te genieten. Ga je aan boord aan de Zuidoever, dan sta je binnen een uurtje in de Wijnhaven en ligt het Maritiem District aan je voeten. Check hier de vaartijden.

Tip 4: Het geheim van de Erasmusbrug
Als je aan Rotterdam denkt, kom je al gauw uit bij de Erasmusbrug. Deze bijzondere brug is dan ook niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Bijna iedereen is er wel eens overheen gewandeld of gereden, maar hoe zit het met de kelders van dit icoon? Onder leiding van een gids daal je af en neem je een kijkje in het grootste en zwaarste basculemechanisme van West-Europa. Kom alles te weten over het ontwerp en het ingenieuze systeem onder de ‘Zwaan’.

Begint het al te kriebelen en heb je aan deze 4 tips nog niet genoeg? Bekijk hier het volledige programma.

Beeld: Ossip van Duivenbode

4 great tips to make the most of Architecture Day

Exploring Rotterdam’s remarkable architecture – that’s what Architecture Day on 16 and 17 June 2018 is all about. The weekend is filled to the brim with guided tours of buildings that are not usually open to the general public. The weekend is also packed with guided walks through neighbourhoods with expert guides. Here are 4 highlights:

Tip 1: Guided walks on Saturday 16 June and Sunday 17 June
Explore Land van Hoboken and Museumpark. You will hear all about the unique history of this area during the guided walk. Fancy doing some more walking after this? No problem! There is a guided walk on Wilhelminapier on Sunday. An expert architecture guide will take you to, for example, the Seattle Skyscraper and you will find out more about this area, which has undergone major changes in recent years. Discover what the past was like here; find out what’s happening right now and what Wilhelminapier may look like in the future.

Tip 2: Bicycle tour – Rotterdam from the perspective of MVRDV
This cycling tour will allow you to explore Rotterdam from the perspective of world-renowned architecture firm MVRDV! This company has designed dozens of buildings, urban plans and installations around the globe. Their architecture projects in Rotterdam are included in this bicycle tour. For example, visit the construction site of De Depot of Museum Boijmans Van Beuningen. And find out more about Rotterdam’s icon De Markthal. The tour also includes a look behind the scenes at MVRDV headquarters in the magnificent Industriegebouw.

Tip 3: City Cruise Special
Take a cruise on the river Maas and experience the city of Rotterdam in a completely different way. This is one of the best ways to see the city’s impressive skyline. Thanks to the professional guide on board you will gain many new insights. If you get on at Leuvehaven, it will take about 60 minutes to get to Rijnhaven and from there you can walk to Wilhelminapier to continue enjoying Architecture Day. If you board the cruise on the south bank, it will take about an hour to get to Wijnhaven and Maritime District.

Tip 4: The secret of the Erasmus Bridge
Thinking of Rotterdam, the Erasmus Bridge will soon come to mind. This exceptional bridge, nicknamed ‘the Swan’, is one of Rotterdam’s main icons. Driving or walking across it is fantastic, but have you ever wondered what’s underneath this bridge? A guide will take you to the basement to see the counterweight and explain how Western Europe’s largest and heaviest bascule bridge mechanism works. It’s a great opportunity to learn more about the design and engineering of Rotterdam’s iconic bridge.

Excited about Architecture Day?

Photo: Ossip van Duivenbode